Ryba z sosem cytrynowo-musztardowym

Ryby… Jedni je uwielbiaja, inni nienawidzą, a jeszcze inni mają do nich obojętny stosunek.
Ja ryby uwielbiam, a fakt, że sa zdrowe, stanowi dodatką motywację, żeby uwzględniać je w swoim menu.
Ryby są doskonałym źrodłem łatwoprzyswajalnego białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (szczególnie omega-3). Znajdziemy w nich także witaminy A, D, E i B oraz liczne składniki mineralne, takie jak żelazo, jod, wapń, magnez, potas, fluor, miedź czy mangan. Dlatego właśnie stanowią ważny element mojej diety.
W dodatku można je przygotować na wiele różnych sposobów!
Tym razem przedstawiam przepis na pieczoną rybę z bardzo orzeźwiającym sosem cytrynowo-musztardowym.
Przygotowuje się ją szybko, a smak zaskoczy nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Niecodzienna, zaskakująca, pyszna!
Po więcej przepisów zajrzyj także TUTAJ

Ryba z sosem Cytrynowo - Musztardowym
-
10 minut - przygotowanie
15 minut - pieczenie
-
1 porcja:
347 kcal
B: 21g
T: 28g
W: 2,5g
Wn: 2g
Na 1 porcję:
- 100g fileta z łososia lub pstrąga łososiowego
- sól, pieprz, oregano, tymianek, trawa cytrynowa
- 15g cebuli białej lub szalotki
- 10g masła
- 20g śmietanki 30%
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 szczypty kurkumy
- Rybę posyp solą, pieprzem i ziołami. Piecz przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni (z termoobiegiem)
- Cebulę bardzo drobno pokrój. Zeszklij na maśle.
- Śmietankę wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny oraz kurkumą.
- Sos przelej na patelnię z cebulą. Całość podgrzewaj mieszając do czasu, aż sos lekko zredukuje.
- Gotową rybę polej sosem.
Dla wyrównania smaków, rybę podawaj z łagonym puree, np. z brokułu lub kalafiora.
Światnie sprawdzą się także pieczone z tymiankiem bataty oraz wszystkie sałatki na bazie oliwy.
Dodaj komentarz