Placuszki z kalafiora

Kremowe, delikatne, uniwersalne. Doskonałe jako samodzielne danie, a także jako dodatek do mięs i sosów.

Ilość porcji:   2 (8 sztuk)

Przygotuj:

  • Patelnia

Składniki

  • 300g różyczek ugotowanego na półtwardo kalafiora
  • 1/2 dużej cebuli (ok. 90g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego lnu (siemie lub babka też się nadają)
  • Sól i pieprz
  • 20g oleju kokosowego do smażenia
  1. Ugotowany kalafior rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
  2. Cebulkę drobno pokrój i zeszklij na maśle.
  3. Dodaj do kalafiora razem z jajkami, lnem i przyprawami.
    Całość dokładnie wymieszaj na spójną masę.
  4. Rozgrzej piekarnik (górna grzałka +termoobieg) do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Na blaszkę nakładaj łyżką masę na placuszki. Wsadz do piekarnika i zapiekaj ok. 10-15min.
    W ten sposób woda odparuje, a składniki ładnie się połączą.
  6. Rozgrzej olej kokosowy na patelni i przełóż placuszki smażąc je ok. 3 minut z jednej i 1-2 min. z drugiej strony.

Wartości odżywcze całości:

413kcal   /   Białko: 20g   /   Tłuszcze: 32g   /   Węglowodany netto: 11g

 

Możesz również polubić

Dodaj komentarz