Fuczki

Stopień trudności

*

Czas przygotowania

20 minut

Ilość porcji

2

Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu. Są pełne aromatów, a ich wyrazisty smak sprawia, że doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie oraz jako dodatek do mięs, sosów i grzybów.

       Składniki:

  • 200g kiszonej kapusty
  • 2 jajka
  • 60g śmietany 18%
  • 30g śmietanki 36%
  • 10g łuski babki jajowatej
  • 10g mąki migdałowej
  • 30g oleju kokosowego do smażenia
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 3 szczypty kuminu lub mielonego kminku

   Przygotowanie:

  1. Kapustę odciśnij z soku i drobno pokrój.
  2. Pozostałe produkty i przyprawy wymieszaj mikserem.
  3. Do powstałej masy dodaj kapustę i wymieszaj łyżką.
  4. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i łyżką nakładaj ciasto na małe placuszki.
  5. Smaż z obu stron, aż się zrumienią.

Placuszki podawaj ze śmietaną, sosami, mięsem lub jako samodzielne danie.

Możesz również polubić

Dodaj komentarz