Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty to danie szybkie i łatwe w przygotowaniu. Są pełne aromatów, a ich wyrazisty smak sprawia, że doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie oraz jako dodatek do mięs, sosów i grzybów.
Składniki:
200g kiszonej kapusty
2 jajka
60g śmietany 18%
30g śmietanki 36%
10g łuski babki jajowatej
10g mąki migdałowej
30g oleju kokosowego do smażenia
0,5 łyżeczki suszonego czosnku
0,5 łyżeczki wędzonej papryki
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki majeranku
3 szczypty kuminu lub mielonego kminku
Przygotowanie:
Kapustę odciśnij z soku i drobno pokrój.
Pozostałe produkty i przyprawy wymieszaj mikserem.
Do powstałej masy dodaj kapustę i wymieszaj łyżką.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i łyżką nakładaj ciasto na małe placuszki.
Smaż z obu stron, aż się zrumienią.
Placuszki podawaj ze śmietaną, sosami, mięsem lub jako samodzielne danie.
Dodaj komentarz