Krem z kalafiora

Kremowa, delikatny, aksamitny, aromatyczny… Tak własnie można opisać ten krem z kalafiora.
Gdybym dostała taki krem w restauracji, pomyślałabym, że wymagał dużej wprawy kulinarnej i sporej ilości czasu włożonego w jego ugotowanie. Tymczasem okazuje się, że to ekspresowa zupa, którą może ugotować każdy. Jest tak prosta w wykonaniu, że nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni, nie będzie miała problemu z jego przygotowaniem.
Taka zupa to nie tylko poezja smaku, ale także bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Kalafior to warzywo szczególnie lubiane przez zwolenników kuchni niskowęglowodanowej. Nic dziwnego, gdyż w 100g zawiera jedynie 2g węgolowdanów przyswajalnych, a jego wartość energetyczna to jedynie 27kcal. Dodatkowo jest doskonałym źródłem potasu, wapnia, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B. Dlatego powinien na stałe gościć na naszych stołach. Sposobów na jego przygotowanie jest tak wiele, że każdy znajdzie „swój” przepis na przyrządzenie tego warzywa. Dlatego nie warto przejmować się, że taki ugotowany nie wszystkim smakuje, lecz szukać inspiracji na jego przyrządzenie.
Ja dzisiaj proponuję krem z kalafiora. Jest smaczny zarówno na gorąco, jak i na zimno. Podawać go można z grzankami, skwarkami, nasionami lub chipsami z boczku. Jednak moim ulubionym sposobem podania jest skarmelizowana lub podsmażona cebulka i keto krakersy (przepis na niskowęglowodanowe krakersy znajdziesz w Ebook’u TUTAJ).
Krem z kalafiora
Porcje: 2
Przygotuj:
- Garnek
- Blender
Składniki
- 0,5 kalafiora (ok. 450g)
- 0,5 dużego korzenia selera
- 1 mała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 400g bulionu (rosołu)
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka masła extra
- 20-30 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz, słodzik, gałka muszkatołowa

- Cebulę pokroić w kostkę.
- Masło klarowane rozgrzać w garnku i podsmażyć na nim cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty czosnek.
- Seler obrać i pokroić w kostkę.
- Kalafior oczyść z liści i podzielić na mniejsze różyczki.
- Seler i kalafior dodać do garnka z cebulą. Zalać bulionem i zagotować.
- Kiedy zupa się zagotuje zmniejszyć ogień i przykryć garnek pokrywką. Zupa ma jedynie lekko bulkać, żeby wydobyć aromat kalafiora. Gotować przez ok. 15 minut.
- Kiedy warzywa będą miękkie dodać masło extra i śmietankę. Całość zblendować na gładką masę.
- Doprawić solą, pieprzem, słodzikiem i gałką muszkatołową. Zblendować raz jeszcze i sprawdzić czy nie wymaga dalszego doprawienia.
- Zupę podawać z dodatkami opisanymi powyżej.
Wartości odżywcze całości:
577kcal / Białko: 17g / Tłuszcze: 40g / Węglowodany netto: 25g
Dodaj komentarz