Krem brokułowy

Krem brokułowy z cukinią to idealna propozycja na obiad, kiedy nie masz czasu lub ochoty na gotowanie. Wykonasz go w 15 minut!
Brokuł to najlepszy „przyjaciel” osób będących na diecie niskowęglowodanowej. Ma niski indeks glikemiczny, więc nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Ponadto dostarcza dużej ilości błonnika, który obniża poziom cholesterolu. Dodatkowo jest doskonałym źródłem potasu, kwasu foliowego, witaminy A i C. Ale to nie wszystko! To niesamowite warzywo zawiera silne przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed nowotworami.
Cukinia to kolejne zielone warzywo, które powinno znaleźć się w naszej codziennej diecie. Posiada ona wiele cennych substancji odżywczych. Przede wszystkim jest bogata w żelazo, magnez i potas. Ponadto jest idealnym źródłem witamin: C, K, B1 i PP, a także beta karotenu. Dodatkowo odkwasza organizm, poprawia trawienie, zwiększa naszą odpornośc i tak samojak brokuł, ma działanie przeciwnowotworowe.
Dlatego właśnie te zielone warzywa tak bardzo doceniane są przez sportowców i osoby dbające o swoje zdrowie.
Krem brokułowy z cukinią to połaczenie wszystkich bogactw, jakie niosą ze sobą zielone warzywa. Jest sycący, ale jednocześnie „lekki”. Dzięki temu doskonale rozgrzewa w chłodne dni, a w upały może przybrać formę chłodnika.
Podawać go można z mozzarellą, fetą, nasionami, podsmażonym boczkiem lub cebulką.
Idealnie pasują do niego niskowęglowodanowe paluchy lub krakersy (przepis znajdziesz TUTAJ ), które będą chrupiącym urozmaiceniem gładkiej zupy.
Więcej inspiracji i przepisów znajdziesz TUTAJ
Ilość porcji: 2
Przygotuj:
- Blender
- Garnek
Składniki
- 0,5 małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 100g cukinii
- 200g brokułu
- 400 ml bulionu / rosołu
- 30g śmietanki 30%
- 20g masła
- DODATKI:
- nasiona/pestki
- mozzarella/feta
- boczek
- cebulka
- krakersy / grzanki

- Cukinię, cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Brokuł podziel na małe różyczki.
- W garnku rozgrzej masło. Dodaj cebulę z czosnkiem i zeszklij.
- Do garnka dodaj brokuł i cukinię. Całość zalej bulionem.
- Gotuj na niedużym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną.
- Dolej śmietankę.
- Całość zmiksuj blenderem.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Krem podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze całości (bez dodatków):
358kcal / Białko: 10g / Tłuszcze: 28g / Węglowodany netto: 14g
Dodaj komentarz