napoje / 2022-02-08 Kawa kuloodporna – zimowa wersja korzenna Kawa kuloodporna to jeden z najchętniej wypijanych napoi na diecie ketogeniczej.Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję tej kawy, a jak nie ma, to wkrótce ją odnajdzie 😉Można ją przygotować ze śmietanką, z masłem, z olejami. Może być orzechowa, kokosowa, sezamowa, słodka lub wytrawna…Oprócz walorów „energetycznych” i uzupełniających dietę w tłuszcz (o tym możesz przeczytać TUTAJ ), kawa kuloodporna może stanowić doskonały deser.Dlatego przedstawiam zimową wersję kawy kuloodpornej. Aromatyczna, korzenna, rozgrzewająca… Idealna na chłodne jesienno-zimowe poranki. Ilość porcji: 1 Przygotuj: blender Składniki 200ml zaparzonej czarnej kawy40ml śmietanki 30%1 łyżeczka masła1 łyżeczka oleju MCT lub kokosowego1 kostka gorzkiej czekolady1 łyżeczka erytrytolu (opcjonalnie)0,5 łyżeczki przyprawy korzennej lub do piernikaszczypta cynamonu W gorącej kawie rozpuść kostkę czekolady.Dodaj masło, olej, słodzik i przyprawę korzenną.Całość wymieszaj za pomocą blendera.Śmietankę ubij. Przełóż na wierzch kawy i posyp szczyptą cynamonu.Jeżeli lubisz wyrażniejsze smaki, do kawy możesz dodać imbir lub chilli. To będzie naprawdę rozgrzewający napój! Wartości odżywcze całości:200kcal / Białko: 1g / Tłuszcze: 21g / Węglowodany netto: 3g Chcesz znaleźć więcej inspiracji?Zajrzyj TUTAJ Nawigacja wpisu < Bulletproof coffe – czyli co z tą kawą kuloodporną?Ciasto z rabarbarem > Możesz również polubić Kanapki z pastą z buraka Ryba z sosem cytrynowo-musztardowym Chleb na maśle orzechowym Dodaj komentarz Anuluj Zapisz moje dane, adres e-mail i witrynę w przeglądarce aby wypełnić dane podczas pisania kolejnych komentarzy. Δ
Dodaj komentarz