Kawa kuloodporna – zimowa wersja korzenna

zimowa kawa kuloodporna

Kawa kuloodporna to jeden z najchętniej wypijanych napoi na diecie ketogeniczej.

Każdy z nas ma swoją ulubioną wersję tej kawy, a jak nie ma, to wkrótce ją odnajdzie 😉

Można ją przygotować ze śmietanką, z masłem, z olejami. Może być orzechowa, kokosowa, sezamowa, słodka lub wytrawna…

Oprócz walorów „energetycznych” i uzupełniających dietę w tłuszcz (o tym możesz przeczytać TUTAJ ), kawa kuloodporna może stanowić doskonały deser.

Dlatego przedstawiam zimową wersję kawy kuloodpornej.

 Aromatyczna, korzenna, rozgrzewająca… Idealna na chłodne jesienno-zimowe poranki.

Ilość porcji:   1

Przygotuj:

  • blender

Składniki

  • 200ml zaparzonej czarnej kawy
  • 40ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oleju MCT lub kokosowego
  • 1 kostka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka erytrytolu (opcjonalnie)
  • 0,5 łyżeczki przyprawy korzennej lub do piernika
  • szczypta cynamonu
zimowa kawa kuloodporna
  1. W gorącej kawie rozpuść kostkę czekolady.
  2. Dodaj masło, olej, słodzik i przyprawę korzenną.
  3. Całość wymieszaj za pomocą blendera.
  4. Śmietankę ubij. Przełóż na wierzch kawy i posyp szczyptą cynamonu.
Jeżeli lubisz wyrażniejsze smaki, do kawy możesz dodać imbir lub chilli. To będzie naprawdę rozgrzewający napój!

Wartości odżywcze całości:

200kcal   /   Białko: 1g   /   Tłuszcze: 21g   /   Węglowodany netto: 3g

 

Chcesz znaleźć więcej inspiracji?

Zajrzyj TUTAJ

Możesz również polubić

Dodaj komentarz