kolacje
/
Kanapki z pastą z buraka

Kanapki wcale nie muszą być nudne!
Istnieje wiele różnych past do pieczywa, które urozmaicą każde śniadanie.
Tym razem w roli głównej burak.
Wiele osób będących na diecie ketogenicznej wyklucza to warzywo ze swojego menu. Tymczasem po okresie adaptacji niewielka ilość buraka może czasami być uwzględniona w jadłospisie. Tym bardziej, że są doskonałym sposobem na rozwinięcie swojej elastyczności metabolicznej, o którą jak warto dbać, aby cieszyć się zdrowiem i sprawną glikemią.
Dodatkowo buraki:
- obniżają ciśnienie krwi
- wspomagają pracę serca
- łagodzą migreny
- zwalczają zgagę wynikającą z nadmiaru soków żołądkowych
- poprawiają wydolność i przyspieszają regenerację organizmu
- są źródłęm magnezu, cynku, potasu, żelaza czy fosforu
- dostarczają witamin z grupy B, C, A, K i E
- stanowią żródło błonnika, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy
Buraki mają wysoki indeks glikemiczny, jednak odpowiednio wkomponowane w posiłek nie spowodują nagłego wzrostu insuliny, dlatego siegaj po nie co pewien czas i ciesz się ich smakiem!
Po więcej przepisów zajrzyj także TUTAJ

Kanapki z pastą z buraka
-
10 minut - przygotowanie
-
1 porcja:
527 kcal
B: 25g
T: 40g
W: 20g
Wn: 14g
Składniki
Przygotowanie
Wskazówki
Składniki
Na 1 porcję (2 kanapki):
- 2 kromki chleba na maśle orzechowym (przepis znajdziesz TUTAJ ) lub innego pieczywa niskowęglowodanowego
- 70g buraka
- 10g chrzanu tartego ze słoiczka
- 20g serka śmietankowego do smarowania (np. Almette)
- 50g sera feta
- 30g awokado
- pieprz
Przygotowanie
- Buraka ugotuj lub pozostaw surowy (tak, jak lubisz)
- Warzywo zetrzyj na tarce. Dodaj serek śmietankowy i chrzan. Całość zmiksuj na gładką masę.
- Pastą posmaruj pieczywo.
- Dodaj plastry sera i awokado.
- Całość oprósz pieprzem.
Wskazówki
Zamiast sera feta możesz użyć mozzarelli w zalewie lub burraty.
Dodaj komentarz