kolacje / 2021-11-15 Faszerowana cukinia Pezja aromatów i smaków… Pięknie wygląda, rewelacyjnie smakuje i szybko „się robi”. Czego chcieć więcej? Ilość porcji: 2 Przygotuj: PatelniaBlacha do pieczenia (ok.25x35cm)Papier do pieczenia Składniki 250g mięsa z łopatki wieprzowej (mięso może być inne – ulubione)1 cukinia1 średnia cebula pokrojoną w kostkę20g sera Grande Padano (lub inny twardy dojrzewający)30g startej mozzarelli2 ząbki czosnku1-2 łyżki koncentratu pomidorowego40g oleju kokosowego50g pomidorakiełki lub szczypiorekSól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, słodka papryka Cukinię pokrój wzdłóż. Dość głęboko wydrąż środek.Około 120g wydrążonego środka pokrój w drobną kostkę.Wydrążoną cukinię posmaruj oliwą z obu stron i dopraw solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków.Przełóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni (grzałka góra+ termoobieg) przez ok 15 minut.W tym czasie mięso pokrój w drobną kostkę lub zmiel. Dopraw solą i pieprzem.Podsmaż na 20g oleju kokosowego.Przełóż do miski.Na tej samej patelni podsmaż cebulę. Kiedy się zeszkli dołóż cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę.Po ok. 5 minutach dodaj koncentrat pomidorowy i mięso. Dopraw i smaż jeszcze 2-3minuty.Przypieczoną cukinię nadziewaj powstałym farszem.Całość piecz ok. 20 minut.Po tym czasie posyp serami i wstaw do piekarnika na jeszcze 5 minut.Po upieczeniu połóż na wierzch pomidora i kiełki (szczypiorek). Wartości odżywcze całości:1163kcal / Białko: 72g / Tłuszcze: 86g / Węglowodany netto: 24gWartości odżywcze 1 porcji (z 2):581kcal / Białko: 36g / Tłuszcze: 43g / Węglowodany netto: 12g Nawigacja wpisu < Co jeść na diecie ketogenicznej?Pasta z awokado i jajka > Możesz również polubić Kanapki z pastą z buraka Ryba z sosem cytrynowo-musztardowym Chleb na maśle orzechowym Dodaj komentarz Anuluj Zapisz moje dane, adres e-mail i witrynę w przeglądarce aby wypełnić dane podczas pisania kolejnych komentarzy. Δ
Dodaj komentarz