Faszerowana cukinia

Pezja aromatów i smaków… Pięknie wygląda, rewelacyjnie smakuje i szybko „się robi”. Czego chcieć więcej?

Ilość porcji:   2

Przygotuj:

  • Patelnia
  • Blacha do pieczenia (ok.25x35cm)
  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 250g mięsa z łopatki wieprzowej (mięso może być inne – ulubione)
  • 1 cukinia
  • 1 średnia cebula pokrojoną w kostkę
  • 20g sera Grande Padano (lub inny twardy dojrzewający)
  • 30g startej mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 40g oleju kokosowego
  • 50g pomidora
  • kiełki lub szczypiorek
  • Sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, słodka papryka
  1. Cukinię pokrój wzdłóż. Dość głęboko wydrąż środek.
  2. Około 120g wydrążonego środka pokrój w drobną kostkę.
  3. Wydrążoną cukinię posmaruj oliwą z obu stron i dopraw solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków.
  4. Przełóż na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni (grzałka góra+ termoobieg) przez ok 15 minut.
  5. W tym czasie mięso pokrój w drobną kostkę lub zmiel. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Podsmaż na 20g oleju kokosowego.Przełóż do miski.
  7. Na tej samej patelni podsmaż cebulę. Kiedy się zeszkli dołóż cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  8. Po ok. 5 minutach dodaj koncentrat pomidorowy i mięso. Dopraw i smaż jeszcze 2-3minuty.
  9. Przypieczoną cukinię nadziewaj powstałym farszem.
  10. Całość piecz ok. 20 minut.
  11. Po tym czasie posyp serami i wstaw do piekarnika na jeszcze 5 minut.
  12. Po upieczeniu połóż na wierzch pomidora i kiełki (szczypiorek).

Wartości odżywcze całości:

1163kcal   /   Białko: 72g   /   Tłuszcze: 86g   /   Węglowodany netto: 24g

Wartości odżywcze 1 porcji (z 2):

581kcal   /   Białko: 36g   /   Tłuszcze: 43g   /   Węglowodany netto: 12g

Możesz również polubić

Dodaj komentarz