Deser warstwowy

Warstwowy deser z biszkoptami, śmietaną i owocami, czyli coś pysznego na codzień, jak i od święta.
Warstwy o różnych strukturach pobudzają kubki smakowe, przez co satysfakcja z jedzenia jest jeszcze większa.
Miękkie biszkopty, kremowa śmietana i lekkie, chrupiące owoce, to doskonałe połączenie, które zaspokoi chęć na coś pysznego, nawet u najbardziej wybrednych smakoszy.
Zaletą tego deseru jest fakt, że zupełnie nie czuć, iż jest on przygotowany z typowych, niskowęglowodanowych produktów, dzięki czemu chętnie zajadają się nim nawet osoby nie będące na diecie ketogenicznej lub low carb.
Do przygotowania deseru potrzebne będą biszkopty keto, na które przepis znajdziecie TUTAJ
Biszkopty spokojnie możesz przygotować w tym samym dniu, ponieważ zrobisz je dosłownie w kilka minut.
W mojej wersji warstwowego deseru nie ma alkoholu, dlatego spokojnie mogą się nim zajadać nawet dzieci. Jeżeli jednak chcesz go podać tylko osobom dorosłym, wówczas polecam biszkopty lekko nasączyć alkoholem, np. wódką.
Pamiętaj także, aby śmietanka była dobrze schłodzona, gdyż w przeciwnym razie nie ubije się dobrze i po dodaniu erytrytolu może opaść.
To jak? Skusisz się?

Warstwowy deser z owocami
-
20 minut - przygotowanie
-
1 porcja:
416 kcal
B: 11g
T: 37g
W: 9g
Wn: 6g
Na 3 porcje:
- 9 biszkoptów keto – przepis znajdziesz TUTAJ
- 150g śmietanki 30%
- 60g serka mascarpone
- 30-40g erytrytolu zmielonego na puder
- 150g truskawek
- 50g borówek
- 0,5 łyżeczki ciemnego kakao do dekoracji
- Biszkopty połam na mniejsze kawałki. Jeżeli chcesz, to w tej chwili nasącz je alkoholem. Podziel na dwie części.
- Śmietankę ubij ze szczyptą soli.
- Stopniowo dodawaj erytrytol i mascarpone, cały czas miksując. Nie dodawaj słodzika i serka na raz, ponieważ wtedy masa opadnie.
- Owoce pokrój na mniejsze kawałki.
- Na dno szklanek daj połowę biszkoptów.
- Masę ze śmietanki przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z dziurą, dzięki temu nie ubrudzisz szklanek. Połowę masy wyciśnij na biszkopty.
- Na warstwę śmietany połóż pozostałe biszkopty i ponownie nałóż masę.
- Na koniec daj truskawki z borówkami.
- Udekoruj kleksem z masy śmietanowej i kakao.
Dla wyrównania smaków, rybę podawaj z łagonym puree, np. z brokułu lub kalafiora.
Jeżeli chcesz wiedzieć jak poszczególne desery i posiłki wkomponować do Twojej diety, bez uszczerbku na Twoim zapotrzebowaniu na kalorie i makroskładniki – zajrzyj do E-book’a „KETO To takie proste!”.
Dzięki temu Ebookowi krok po kroku dowiesz sie jak prawidłowo komponować swoje codzienne menu i układać posiłki.
Znajdziesz go TUTAJ
Dodaj komentarz