Ciasto z rabarbarem

Jeżeli lubisz ciasta ucierane, biszkopotowe (babkowe ? ) o smaku lata, to ta propozycja jest idealna dla Ciebie!

Ciasto z rabarbarem jest super szybkie w przygotowaniu, a jego smak ucieszy także miłośników nieco wyższych węglowodanów. W związku z tym stanowi naprawdę udaną propozycję zarówno do niedzielnej kawy, jak i na „okazjonalny” stół.

Rabarbar zawsze kojarzy mi się z latem i dzieciństwem. Pamiętam pyszne ciasta i kompoty, które przyrządzała moja mama. Wiele razy podkradłam taką pałkę i zjadałam surową, co niestety czasami kończyło się bólem brzucha. 

Rabarbar to bylina, która pomimo swojej niskiej ceny ma naprawdę wiele do zaoferowania. Po pierwsze jest doskonałym żródłem witamin A, C i E. Bogaty jest także w potas, kwas foliowy oraz błonnik. Dodatkowo posiada magnez, sód, żelazo, wapń oraz fitosterony. Kolejną zaletą tej rośliny jest fakt, że ma mało kalorii, mało cukru i niski indeks glikemiczny. To wszystko powoduje, że co raz więcej osób docenia jego zalety, a kupić go możemy niemal w każdym markecie.

Dlatego właśnie w sezonie powinien pojawiać się w naszej kuchni możliwie często, aby cieszył nie tylko swoim oryginalnym smakiem, ale także wzbogacał naszą dietę. 

Jednym ze sposobów jego wykorzystania jest właśnie ciasto z rabarbarem. Ponieważ łączy ono ze sobą smak słodkiej babki i kwaskowatego rabarbaru, powoduje, że osiąga równowagę, której naprawdę trudno się oprzeć i poprzestać na jednym kawałku 😉

Jeżeli jednak ciasta to nie Twoja bajka i wolisz inne przekąski (np. słone) zajrzyj TUTAJ

Przepis na keto ciasto z rabarbarem

Porcje: 12 kawałków

Przygotuj:

  • Robot kuchenny / Mikser
  • Blacha do pieczenia (ok.25x35cm)
  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 5 jajek
  • 90g erytrytolu 
  • 80g mąki kokosowej
  • 70g śmietanki 36%
  • 30g sera mascarpone
  • 20g odżywki białkowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 laski rabarbaru
  1. Erytrytol zmielić na puder.
  2. Jajka utrzeć z mascarpone, śmietanką i zmielonym na puder erytrytolem, aby uzyskać gładką i puszystą masę.
  3. Dodać aromat waniliowy.
  4. Suche składniki wymieszać i stopniowo dodawać do jajek, ciągle miksując. 
  5. Całość przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Rabarbar umyć i obrać. Pokroić w kostkę. Poukładać na wierzchu masy na ciasto, lekko dociskając, żeby ładnie wypełnić całe ciasto.
  7. Całość odstawić na 10 minut, aby ciasto związało.
  8. Piec przez ok. 50 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem.

Wartości odżywcze całości:

1145kcal   /   Białko: 72g   /   Tłuszcze: 78g   /   Węglowodany netto: 19g

Wartości odżywcze 1 kawałka (z 12):

95kcal   /   Białko: 6g   /   Tłuszcze: 6,5g   /   Węglowodany netto: 1,5g

Po więcej inspiracji kulinarnych zajrzyj także TUTAJ

Możesz również polubić

4 komentarze

  1. Iza

    Witam, czym mogę zastąpić odżywkę białkową?

    1. Joanna Til

      1 kopiasta łyżka budyniu waniliowego bez cukru lub odrobiną więcej mąki kokosowej 🙂

  2. Princessa

    Ciasto ze zdjęcia się pięknie prezentuje, ale czy to zdjęcie na pewno odpowiada podanemu przepisowi? Zrobiłam i nie wyszło takie piękne żółte jak wychodzi na mące zwykłej. Z doświadczenia wiem, że na mące kokosowej nie wychodzą takie żółciutkie.

    1. Joanna Til

      U mnie wychodzą takie żółte, bo mam jajeczka od swojskich kurek, w których są niemal pomarańczowe i bardzo duże żółtka. Niestety sklepowe jajeczka nie dadzą aż takiego żółtego efektu.
      Ale mogę zapewnić, że przepis odpowiada temu ciastu ze zdjęcia.

Dodaj komentarz