Chleb na mące łubinowej

Przepis na keto chleb oparty na mące łubinowej, to kolejny pomysł na niskowęglowodanowe pieczywo, które wykonasz w 5 minut.

Mąka łubinowa to jedna z mąk niskowęglowodanowych. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, dużą ilością błonnika i dość wysoką zawartością białka. To sprawia, że jest ona idealna dla osób aktywnych oraz tych, które chcą jeść zdrowo. Podczas pieczenia nie wytwarza tłuszczy nasyconych lub trans, więc idealnie nadaje się do obróbki cieplnej. Dodatkowo jej neutralny smak pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych wypieków.

Właściwości mąki łubinowej sprawiają, że powinna ona na stałe gościć w diecie wysokotłuszczowej. Po pierwsze pomaga obniżać poziom cholesterolu (ze szczególnym naciskiem na cholesterol LDL i triglicerydy). Jest również doskonałym wyborem dla osób zmagających się z wysokim cukrem, gdyż przez niski indeks glikemiczny nie podowuje podnoszenia poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo poszerza naczynia krwionośne i powoduje obniżenie ciśnienia. 

W kuchni zachowuje się nieco podobnie do mąki pszennej – tworzy podobną do glutenu spoinę. Dzięki czemu ciasto na niej oparte jest elastyczne i łatwe do obróbki. 

Idealnie sprawdza się do wypieku krakersów, paluszków, tortilli itp. Przepisy na takie przekąski znajdziesz TUTAJ

Dzisiaj przedstawiam przepis na chleb łubinowy. Ma neutralny smak, który pasuje do słodkich, słonych i wytrawnych dodatków. Podpieczony sprawdzi się także w formie grzanek.

Jeżeli jeszcze nie miałaś/eś okazji wykorzystać w swojej kuchni mąki łubinowej, to czas najwyższy to zmienić!

Po więcej inspiracji zajrzyj TUTAJ

Wielkość chlebka: 7×12 cm

Przygotuj:

  • Robot kuchenny / Mikser
  • Foremka (7x12cm)
  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 3 jajka
  • 60g masła orzechowego
  • 10g mąki kokosowej
  • 25g mąki łubinowej
  • 10g błonnika lub łuski babki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 garść dowolnych nasion/pestek
  1. Mąki, proszek do pieczenia, błonnik i sól wymieszaj.
  2. Jajka utrzyj na puszystą masę. 
  3. Do jajek dodaj masło orzechowe i wymieszaj robotem kuchennym.
  4. Dodaj suche składniki i dokładnie zmiksuj.
  5. Dosyp nasiona i wymieszaj łyżką.
  6. Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki przelej masę.
  7. Piecz w temp. 165 stopni z termoobiegiem przez ok. 35 minut.
  8. Chlebek wyjmij z foremki i papieru. Przełóż na kratkę w piekarniku i piecz jeszcze przez ok. 15 minut. W ten sposób chlebk nie będzię mokry , tylko zyska pyszną chrupiącą skórkę.
  9. Kiedy postukasz w chleb palcami, powinien wydać głuchy odgłos.

Wartości odżywcze całości:

745kcal   /   Białko: 49g   /   Tłuszcze: 53g   /   Węglowodany netto: 13g

 

Możesz również polubić

2 komentarze

  1. Marta

    Wyszedł mi całkiem inny, nie wyrósł w ogóle, masa nie była do przelania, była bardzo gęsta, co zrobiłam nie tak?

    1. Joanna Til

      Dużo zależy od mąki. Jedna jest bardziej chłonna, druga mniej. Następnym razem możesz spróbować dodać wodę lub dać mniej mąki.
      Ja często robię próbę nowej mąki dodając łyżeczkę mąki do 2 łyżek wody. Patrzę jak się zachowuje.
      Możesz także spróbować usunąć z przepisu mąkę kokosową.

Dodaj komentarz