Biszkopty keto

Mięciutkie, delikatne i super szybkie wykonaniu. Kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy babcia kładła na talerzu biszkopciki, a obok stawiała kubek gorącego kakao…Dzisiaj to raczej niskowęglowodanowy dodatek do kawy, ale nadal wzbudzający przyjemny wsomnienia.
Keto biszkopty to świetny pomysł, kiedy masz ochotę na małe „co nieco”, gdyż ich przygotowanie zajmuje tylko 5 minut i jest dziecinnie proste.
Mogą być w wersji podstawowej, a także w wielu innych wariantach, gdyż zmieniając dodatki można uzyskać przeróżne aromaty.
Są także doskonałą bazą do przeróżnych ciast i deserów, np. tiramisu.
Przepisy z ich zastosowaniem znajdziesz na mojej stronie, o TUTAJ.
Jeżeli Twoje biszkopty mają być lekkie i puszyste, pamiętaj o przesianiu mąki łubinowej, gdyż ma ona tendencję do sklejania się, a przez to w biszkoptach mogą pojawić się grudki.
Na idealną konsystencję ciasta ma także wpływ temperatura dodanego masła. Zbyt zimne masło może żle się mieszać, a przez to biszkopty wyjdą „puste” miejscami. Natomiast roztopione masło spowoduje, że ciasto będzie zbyt rzadkie, co spowoduje, że za bardzo rozleje się na blaszce.
To do dzieła!
Biszkopty Keto
-
5 minut – przygotowanie
10-15 minut – pieczenie -
10 sztuk:
510 kcal
B: 27g
T: 40g
W: 6g
Wn: 4g
Składniki
Przygotowanie
Wskazówki
Składniki
Na 10 sztuk:
- 2 jajka
- 30g zmielonego na puder erytrytolu
- 30g masła
- 18g mąki łubinowej
- 15g mąki kokosowej
- 0,5 łyżeczki wanilii w płynie lub kilka kropel aromatu waniliowego
- 0,3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie
- Jajka utrzyj trzepaczką z erytrytolem, masłem w temp. pokojowej, wanilią i proszkiem do pieczenia.
- Dodaj sól i mąki, a następnie całość dokładnie wymieszaj i podziel na dwie równe porcje. Pamiętaj, żeby mąkę łubinową przeiać przez sitko, ponieważ nieprzesiana mąka będzie tworzyła grudki.
- Do jednej porcji dodaj kakao i cynamon, po czym dokładnie wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni (góra + termoobieg).
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nałóż 10 kleksów z jasnego ciasta, a następnie na ich środek dodaj ciemną masę.
- Piecz przez ok. 10-15 minut.
- Od razu po upieczeniu przełóż na kratkę, żeby biszkopty miały dostęp do powietrza. Dzięki temu ciasteczka od spodu nie zaparzą się i pozostaną delikatne.
Wskazówki
Biszkopty możesz zrobić w każdym dowolnym smaku.
Świetnie sprawdzi się czekolada lub kokos.
Zamiast zwykłego masła możesz dodać masło orzechowe, dzięki czemu uzyskasz lekko orzechowy aromat.
A teraz już pozostało cieszyć się smakiem!
Koniecznie daj znać w komentarzu, czy przepis Ci się podobał!
Dodaj komentarz