Babka cynamonowa

Pyszna cynamonowa babka z jabłkiem i śliwką. Lekka, puszysta i bardzo prosta w wykonaniu.

Ilość kawałków:   12

Przygotuj:

  • Robot kuchenny / Mikser
  • Blacha do pieczenia (ok.25x35cm)
  • Papier do pieczenia

Składniki

  • 5 jajek
  • 100g jabłka (obrane)
  • 100g śliwek (bez pestki)
  • 90g erytrytolu 
  • 80g mąki kokosowej
  • 70g śmietanki 36%
  • 30g sera mascarpone
  • 15g odżywki białkowej
  • 10g budyniu waniliowego bez cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cynamonu
  1. Owoce drobno pokrój i posyp 1/3 cynamonu.
  2. Erytrytol zmiel na puder.
  3. Do miski daj jajka, erytrytol, śmietankę i mscarpone. Składniki dokładnie utrzyj robotem kuchennym.
  4. Mąkę, budyń, odżywkę białkową, proszek do pieczenia, sodę i cynamon wymieszaj w osobnej misce.
  5. Suche składniki dodawaj do jajek ciągle mieszając mikserem.
  6. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wylej ciasto.
  7. Na wierzch połóż owoce lekko je dociskając.
  8. Ciasto piecz w temp. 160 stopni ok. 45 minut.
  9. Sprawdź patyczkiem czy ciasto się nie przykleja. Jeżeli patyczek jest suchy, to ciasto jest gotowe.

Wartości odżywcze całości:

1137kcal   /   Białko: 62g   /   Tłuszcze: 73g   /   Węglowodany netto: 39g

Wartości odżywcze 1 kawałka (z 12):

95kcal   /   Białko: 5g   /   Tłuszcze: 6g   /   Węglowodany netto: 3g

Możesz również polubić

Dodaj komentarz